28 Haziran 2011 Salı

Bugün Miraç Kandili… Peki, neden Kandil deniyor?


Oburluğumdan mıdır nedir, Kandil deyince çocukluğumdan beri aklıma ilk gelen şey, o mis gibi kokan, Kandil simidi gelir. Bugün de Miraç Kandili… Miraç, göğe yükseliştir. Bu mübarek gecede, Allah, Cebrail vasıtasıyla, Peygamberimizi Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya götürmüş, oradan da göğün bütün tabakalarını geçirerek huzuruna kabul etmiştir. Bu yolculukla ilgili bazı detaylar Kuran-ı Kerim’de “İsra” ve “Necm” gibi bazı surelerde geçmektedir.

Kandil, Hicri takvime göre 300 senesinden sonra kutlanmaya başlamış, Osmanlı döneminde camilerin kandilinin yakılmasıyla da “Kandil” adını almıştır (Ben de neden kandil dendiğini merak ederdim hep). Miraç Kandili’nin en önemli özelliklerinden biri İslam dininin 5 şartından biri olan “Namaz”ın, bu gecenin bir hediyesi olarak gelmesidir. İşte aynen alıntı: “Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam Rabbinin huzurundan döndükten sonra Hz. Musa ile karşılaştı. Hz. Musa“Allah ümmetine neyi farz kıldı?” diye sorunca, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam “50 vakit namaz” buyurdu.

Hz. Musa'nın, “Rabbine dön, azaltması için Rabbinden niyazda bulun, ümmetin buna güç yetiremez” demesi üzerine, Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselam, beş sefer Cenab-ı Hakka niyazda bulundu, her seferinde 10 vakit indi, sonunda beş vakitte karar kıldı.”

Yani önce 50 vakit olan namaza, daha sonra 10 ve en sonunda 5 vakit olarak karar kılınmış. Bu da Allah’ın kullarına yaptığı önemli bir lütuf…

Herkesin Miraç Kandili mübarek olsun…

Hiç yorum yok: